was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Onora wint MKB Export Award

By 11 maart 2015Geen categorie
Onora duurzame grafkist winnaar MKB innovatie award

Onora bv uit Den Bosch, producent van grafkisten gemaakt van 100 procent organisch restafval, is de winnaar van de tweede MKB Export Award. Ondernemer Marieke Havermans (40) ontving de prijs dinsdagmiddag 10 maart in Nieuwegein tijdens de exporteursbijeenkomst ‘Verover nieuwe markten’.

De MKB Export Award is een initiatief van MKB-Nederland en TNT in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), bedoeld om mkb-ondernemers uit te dagen de stap over de grens te zetten dan wel hun bestaande exportactiviteiten uit te breiden.

Onora bv laat met de winst ruim 150 deelnemende bedrijven achter zich. Marieke Havermans heeft de onderneming (drie medewerkers) in 2013 opgericht. Na twee jaar van productontwikkeling is zij nu klaar om de internationale markt te betreden met haar milieuvriendelijke grafkisten, die volledig zijn gemaakt van bioplastic, 100 procent organisch restafval. “Een revolutie in de uitvaartbranche en een revolutie in de bioplastic verwerkende industrie. Zo’n groot formaat product is er nog nooit van dit materiaal gemaakt”, zegt zij zelf. Volgens Havermans zijn haar grafkisten de milieuvriendelijkste die er zijn. “De milieubelasting is meer dan de helft minder dan van een houten variant.”

Onora bv wint de MKB Export Award omdat de jury wereldwijde potentie ziet in dit innovatieve product. Het bestaat nog niet en slaat naadloos aan op de trend van duurzaamheid in de uitvaartbranche. De productiemethode – spuitgieten – maakt het bovendien mogelijk om snel grote aantallen te maken.

Havermans heeft ambitieuze doelen. Over drie jaar wil ze in twintig landen op de markt zijn. “We worden nu al veel benaderd vanuit het buitenland, van Zuid-Afrika tot Australië”, zegt de verpakkingsdeskundige, die haar goede baan bij een multinational opzegde om voor zichzelf te beginnen. Ze heeft al een distributeur in Nederland en België. Naar aanleiding van marktonderzoek richt ze zich op korte termijn ook op Duitsland, Engeland, Zweden, de VS en Zuid-Afrika.

De winst van de MKB Export Award levert het Brabantse bedrijf Euro 30.000 aan transporttegoed van TNT op, een taaltraining naar keuze bij Language Institute Regina Coeli (ook bekend als ‘de nonnen in Vught’) ter waarde van Euro 3.500 en een Zakenpartnerscan van RVO.nl. Havermans ontving de prijzen in Nieuwegein tijdens een bijeenkomst voor (startende) exporteurs, georganiseerd door MKB-Nederland en RVO.nl.
Over de MKB Export Award

De MKB Export Award is de aanmoedigingsprijs voor ondernemers die de grens over willen. MKB-Nederland en TNT hebben gezamenlijk de landelijke wedstrijd MKB Export Award 2015 uitgeschreven. Ondernemers met internationale ambities konden zich aanmelden voor de verkiezing. De winnaar krijgt dankzij meerdere prijzen een duw in de rug om deze ambities waar te maken. MKB-Nederland en TNT zetten zich al langer samen in om ondernemers te stimuleren de grens over te gaan. Mkb’ers zouden juist nu hun kansen in het buitenland moeten beproeven, want daar liggen nog grote groeikansen. En de export is al jaren de trekker van de Nederlandse economie.