was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Onora in ‘voor de wereld van morgen’ (ASN Bank):

By 28 februari 2017Geen categorie
Marieke Havermans bij de ecologische uitvaartkist

Deze onderneemster verkoopt als eerste ter wereld 100% natuurlijke uitvaartkisten

Niemand deed het, dus besloot productontwikkelaar Marieke zelf maar een bedrijf te beginnen in volledig afbreekbare uitvaartkisten.

Marieke Havermans had jarenlang een stabiele baan als verpakkingsontwikkelaar. Tot ze een aantal jaar geleden prompt besloot om haar talenten te gebruiken voor een eigen bedrijf in duurzame uitvaartkisten. Met Onora is ze inmiddels een voorloper in de ontwikkeling van betaalbare natuurlijk afbreekbare kisten. We spraken Marieke over dit unieke idee en haar opvallende carriereswitch.

Voor de Wereld van Morgen: Hoe besluit iemand die geen achtergrond in de uitvaartsector heeft om een bedrijf in duurzame uitvaartkisten te beginnen?

Marieke: “Het is best een persoonlijk verhaal. Bij het overlijden van mijn schoonmoeder moest ik de doodskist uitzoeken. Ik was aan het bladeren door de catalogus, maar ik zag niks dat bij haar paste: het waren veelal hele vervuilende materialen. Toen besloot ik dat ik dat zelf beter kon.”

Je had een vaste baan bij een groot bedrijf. En dat geef je op voor een onzeker bestaan als ondernemer, dat moet een grote stap zijn geweest…

“Ik had een ontzettend leuke baan, dus het was absoluut een grote stap om voor mezelf te beginnen. Ik was me er ook goed van bewust dat dit keihard werken zou zijn. Maar ik ben een ontwikkelaar en dit zag ik als de manier om heel concreet een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzamere wereld.”

Kon dat niet bij het bedrijf waar je werkte?

“Weet je: veel grote bedrijven hebben de mond vol van duurzaamheid, maar er gebeurt vaak niks. Dat is mij erg tegengevallen. Er wordt veel te weinig gekeken hoe er in de keten dingen verbeterd kunnen worden. Neem als voorbeeld een flesje ketchup: als men daar een duurzamere verpakking voor wil dan wordt er meestal alleen gekeken naar een volledig nieuwe verpakking. Dat kan er op de korte termijn voor zorgen dat de verpakking twee keer zo duur wordt. De meeste bedrijven doen dan liever niks. Maar ze zouden ook actief dingen in de keten zelf kunnen aanpassen: denk aan minder afval of minder logistiek.”

Wat doe jij dan anders?

“Ik kijk heel concreet hoe ik de keten kan verbeteren. Op basis daarvan maak ik het product. Daar zitten ook nadelen aan: je bent aan het pionieren dus je product kan in het begin kwetsbaarder zijn. Maar de voordelen zijn ook enorm, want het is niet schadelijk voor de omgeving. En laat duidelijk zijn: het kan wel kostenefficiënt. Onze kisten zijn heel betaalbaar.”

Jullie gebruiken bioplastic, bij plastic denk ik niet meteen aan duurzaamheid…

“Het bioplastic dat wij gebruiken wordt gemaakt van aardappelzetmeel of maïs. Het is allemaal organisch materiaal en 100% afbreekbaar. Onze kisten zorgen bovendien voor de helft minder milieu belasting dan een gemiddelde andere kist bij en tot 75% minder emissies in geval van crematie.”

Kisten zijn niet hetzelfde als een flesje ketchup, het gaat om de dood. Benader je zo’n product als ondernemer nog op een andere manier?

“Ik heb geen direct contact met mensen die de kisten kopen, dat gaat via uitvaartondernemers die ze aanbieden. Maar het is natuurlijk een beetje dubbel. Je kan het niet benaderen als een autoverkoper. Een doodskist is een ontzettend persoonlijk en emotioneel product. Het is het laatste waar je je geliefde in ziet. Vaak beseffen mensen ook pas achteraf hoe belangrijk zo’n kist voor ze is. Ik krijg regelmatig brieven en foto’s van mensen toegestuurd die vertellen hoe dankbaar ze waren dat ze een van mijn kisten konden gebruiken. Dat geeft veel voldoening.”

“De allereerste kist die we hebben geproduceerd, was meteen de kist waar ik mijn oma in heb moeten cremeren. Ik was een oma’s kindje dus het was voor mij een heel belangrijk moment. Het gaf een heel speciaal gevoel dat ik zoiets concreets kon bijdragen aan haar afscheid.”

Hoe ziet de toekomst er voor Onora uit?

“De opstartkosten van het bedrijf zijn hoog. De mal om de kisten mee te maken kostte alleen al vijf ton. We moeten dus hard gaan groeien de komende tijd. Hoewel het een conservatieve markt is, hebben we al een aantal grote uitvaartverzekeraars die met ons samenwerken, waaronder Yarden. Er is ook al de nodige interesse uit het buitenland voor ons concept – we zijn nu nog de enige ter wereld die dit doen – dus dat is hoopvol.”

Meer weten?

De kisten van Onora zijn duurzaam, betaalbaar én kunnen ook persoonlijk worden aangekleed. Kijk hier voor meer informatie.