Doodskisten kunt u zelf kiezen

Doodskisten worden in de meeste gevallen door de uitvaartondernemer verkocht. In de meeste gevallen rekenen zij zeer hoge marges (300 tot 500%). Maar u bent vrij te uw eigen kist te kopen of te maken, los van de uitvaartondernemer.

De keuze aan uitvaartkisten is uitgebreid en misschien ziet u “door de bomen, het bos niet meer”. Het is goed u te realiseren dat de meeste “houten” doodskisten in Nederland gemaakt zijn uit milieu vervuilend spaanplaat. Spaanplaat bevat formaldehyde, een toxische lijm die in de grond of in de lucht komt na een uitvaart. De toepassing van deze materialen zijn in landen zoals Duitsland en Scandinavië bij wet niet toegestaan maar in Nederland helaas het meest toegepast.

Een houten kist is een goed alternatief voor de spaanplaatkist. Maar als we alle overledenen in hout zouden begraven zouden er niet veel bomen overblijven. Daarom zijn ecologische lijkkisten steeds meer in opmars. Heeft u wel eens gedacht aan een rieten doodkist, een doodskist van wol of de bio-kist van Onora?

Zelf een uitvaartkist maken

Het staat u geheel vrij om zelf een doodskist te maken. Bent u handig of graag met uw handen aan het werk? Dan kan het zelf maken van een doodskist een goede bijdrage leveren aan een mooi en persoonlijk afscheid of aan uw rouwverwerking. Onderstaand alles wat u moet weten om zelf een doodskist te maken:

Wettelijke eisen doodskist:

Er zijn een paar wettelijke bepalingen waar u zich aan moet houden. De wet zegt dat de kist niet gemaakt mag zijn van kunststoffen of metalen. Een uitzondering wordt gemaakt wordt voor de kleine delen zoals handvatten, schroeven en ornamenten. Het beslag (handvatten en sluitingen) kan bij een crematie makkelijk van de kist verwijderd worden en bij begraven staat het de ontbinding van het lichaam niet in de weg. De bodem moet voorzien zijn van een soort papier dat er voor zorgt dat er geen vocht uit de kist kan lekken. Na het overlijden kan er lichaamsvocht vrijkomen. Het mag voor zich spreken dat een crematiekist uit brandbaar materiaal moet bestaan.

Afmetingen:

De gebruikelijke afmetingen zijn 180 tot 200 cm lang en 50 tot 55 cm breed. Wanneer u een kist in grotere maten maakt is het zeer verstandig om vooraf contact op te nemen met het crematorium of de begraafplaats. Zij hebben doorgaans richtlijnen hoe groot de kist maximaal mag zijn.